Ett upprop för musikinstrumentbranschen

Detta gör ont i våra hjärtan att läsa. 

Vi hoppas att fler svenska musiker/skolor/myndigheter vaknar och går tillbaks till att både handla och serva alla sina musikinstrument och tillbehör lokalt.

Idag är det Jan på Orkestergraven som ber om hjälp och vi delar såklart hans vädjan.

Vill se ljust på framtiden men fäller samtidigt en tår.

Du kanske redan är en av de som gärna går på instrumentutställningar, besöker musikaffärer och beställer från de handlare du gillar och litar på? Och du kanske till och med lämnar in dina instrument till service ibland? Eller beställer ett handbyggd instrument direkt från instrumentmakaren? Eller bekostar dina köp genom att byta in din gamla utrustning? Eller får vår hjälp med försäkringsärenden? Eller efterlyser stulen utrustning? Eller hänger upp lappar i entrén med "Musiker Sökes"? Eller bara kommer förbi och hänger och snackar lite skit ibland? Eller ber oss ta hem den senaste utrustningen till dig för att du sett den på nätet? Eller hör av dig till oss när det är dags att sälja av några instrument på kommission? Eller frågar oss om råd när du ska köpa en present? Eller investerar förra årets vinst i prylar som kanske ökar i värde? Eller undrar vilken tonart man ska ha på sitt munspel för att kunna spela en viss blueslåt? Eller bara vill tipsa om ett coolt nytt band? Eller ber om uppskov med en faktura för att gaget inte kommit ännu?

Stort tack isåfall! Ditt stöd är ovärderligt!

Får återkomma med roligare nyheter om fina instrument i vår butik en annan dag men nu släpper vi allt och stöttar!

Ett upprop för musikinstrumentbranschen!

Vad händer?

Genuina musikaffärer/instrumentverkstäder med koppling till det lokala musiklivet och personligt utvalt utbud som drivs av eldsjälar dör i stad efter stad runt hela Skandinavien för att det finns utländska hemsidor som lockar med mer reklam, lägre pris (eller rentav högre pris, det kan pendla minut för minut pga valutor och intelligenta webrobotar) och kanske blixtsnabb service eller ett sanslöst utbud som inte kan matchas om man inte har 1000+ anställda och obegränsade resurser. 

Vi hör till och med historier om enorma näthandlare som struntar medvetet i att sälja med förtjänst för att få lokala konkurrenter att gå i konkurs.

Va? 

Ja, du hörde rätt, är man tillräckligt stor kan man köra vidare med minusresultat i många år så blir man till slut ensam herre på täppan.

Och konsumenterna jublar. Tills inga högljudda replokaler finns kvar i våra garage och ungdomsorkestrarnas stolar gapar tomma.

Så. Otroligt. Tråkigt.

Var ska musiker välja ut instrument i framtiden?

Hur ser det ut om 5 år? 10år?

Kommer våra barn att få uppleva magin i en riktig gammaldags musikaffär? Prova, lyssna och jämföra?

Vad händer med hantverket?

SUPPORT YOUR LOCAL MUSIC STORE

/mvh Oscar, Cornelia, Adam, Marlon, Erik F, Erik T, Johan, Fabian, Jonas, Aron, Farhang, Rikard, Örjan, Joakim, Mats och Carl

--------------------------------------------------------------

texten nedan är översatt från danska, skrivet av våra vänner på Copenhagen Guitar Show som också uppmärksammade oss på artikeln:

MÅLET ÄR ATT SÄLJA FÖR 5 MILJONER, DÅ ÄR SKULDEN BETALD.

Det konstaterar Jan i artikeln. Enligt artikeln har de första 3,5 miljonerna samlats in och målet är inom räckhåll. En uppmaning går ut till nordiska musiker. Genom att lägga ditt nästa köp i Orkestergraven och samtidigt få en rejäl rabatt så kan nog Jan lyckas ta sig ur butikens situation och ge honom möjlighet att förhoppningsvis starta en ny dansk musikaffär från scratch. Tack.

Alla danska musiker sörjer att så många musikaffärer har stängt ner de senaste åren. En av anledningarna har varit att musiker inte stöttat lokala butiker, utan istället köpt online, ofta från utlandet för att spara några kronor. Låt oss stötta de danska musikaffärer som tur är fortfarande finns och som ger bra kundservice och förser musikerna med utrustning, reservdelar, råd, reparation, justering mm. Just nu är det viktigt att du hjälper Orkestergraven. Gå in på deras hemsida och se deras stora utbud och fina erbjudanden.

Categories: Information