Butiken byter namn från Jam Gitarrer till Oscar Guitars!

Stockholms finaste gitarraffär (om vi får säga det själva) byter namn. Varför då? Hur hänger det här ihop? Finns min favoritbutik Jam kvar?

Javisst, JAM finns kvar, och vi rekommenderar ett besök hos dem på Roslagsgatan 19 i Stockholm. Där finns idag syntar, studioutrustning, PA-system (även för uthyrning) och liveprylar som mixers, lampor, mikar etc.

Många vet kanske inte att JAM från början var en ren syntbutik,  och ursprungligen stod JAM för Johan Antoni Mediaproduktion som senare blev Jerker Antoni Musik och sedan har de åter gått tillbaks till namnet Johan Antoni Musik efter Jerkers pension. Alla som söker analogsyntar, keyboards, studioutrustning, mm bör absolut uppsöka www.jam.se och se till att de fåtal eldsjälsdrivna musikaffärer som finns kvar i Sverige får en chans att överleva invasionen av internationella kedjor på nätet, inte lätt men om man uppskattar att få klämma och känna på prylar, få service och support på plats och att ha en lokal plats där man kan göra inbyten, sälja prylar på kommission, träffa andra likasinnade och få tips och råd så måste man fortsätta handla lokalt.

Men hur hänger det ihop med Oscar Guitars?

1968 startade gammelsmurfen Jerker Antoni butikskedjan Musikbörsen, som han sedan blev av med 1985. När hans son Johan drog igång syntbutiken JAM 1998 hängde han snart på och gjorde om det till en modern version av Börsen. The rest is history.

År 2000 träffades Jerker, Örjan Jacobsson (från importfirman Eagle) och gitarrbyggarstudenten Oscar på Frankfurtmässan av en slump och började prata om hur de fina butikerna i USA såg ut. Detta ledde till en glimt i ögat och en plan om att ses på hemmaplan för att dra igång en butik så snart som möjligt.

I augusti 2022 är det 25 år sedan Oscar Björklund gick in i gitarrbranschen på heltid för att studera gitarrbygge och vi räknar därför 1997 som födelseåret för firman Oscar Guitars. Efter 4 års utbildning till Gitarrbyggare (Zupfinstrumentenmacher på tyska, där gesällprovet avlades 2001) och 2 år i USA som reparatör på en vintagegitarrbutik i NY fanns det flera vägar att gå och det fördes samtidigt diskussioner med flera aktörer i Sverige för att lansera drömbutiken. Ett gitarrmuseum? En verkstad? En kombination? Flytta utomlands för gott och bosätta sig i USA?

Men det mest intressanta alternativet var slutligen att samarbeta med butikskedjan JAM.se som ett tag hade många butiker över hela Sverige; Malmö, Göteborg, Örebro, Västerås, Enköping, Lindesberg, Skellefteå, Södermalm samt de 3 specialistbutikerna på Roslagsgatan i Stockholm.

Och nu ville de satsa på vår idé med vintagegitarrer, handbyggda instrument och verkstad i kombination med stora märken.

Vi är föreviga tacksamma för det samarbete och stöd som branschlegenderna Johan (son, grundare) och Jerker Antoni (far, entreprenör) gav oss för att etablera det som först hette Jam Akustiskt (2002-2007) och sedan Jam Gitarrer (2007-2022).

På vägen tog Jam Gitarrer även över firman Eagle Instruments som skötte import och svensk distribution av världskända märken som Tanglewood, Eagle, Team International, Hiwatt, Orange, JJ Labs etc.

När de många franschisebutikerna försvann en efter en under perioden 2008-2010 valde de 3 butikerna Jam Gitarrer, Jam Syntotek och Jam Stage & Proaudio att fortsätta under gemensam flagg och driva www.jam.se tillsammans.

Men nu är tiden alltså kommen att ta tillbaks namnet Oscar Guitars och vara tydliga med att vi är en fristående butik driven av ägare/grundare med personlig service och lång erfarenhet, vilket underlättar när vi rekommenderar vad musiker ska köpa, gör inköp och inbyten eller när vi hanterar stora fina samlingar både lokalt och internationellt. Den som har en samling av fina gitarrer och överlåter till oss att se över försäljning och inköp vill ofta ha personlig kontakt. Och det kan vi erbjuda.

Vi lanserar samtidigt vår stora fina hemsida där alla våra produkter kan få synas med bästa tänkbara exponering. Kunder förväntar sig att se vad som finns i lager och att få så mycket information som möjligt direkt, och med teknikens hjälp är det möjligt, men det har tagit lång tid att nå fram till dagens resultat, och utvecklingen fortsätter med input från alla våra kunder.

Bilder, beskrivningar, certifikat, demos, och publicering på alla stora säljsajter gör att vi når ut på ett sätt som en privatannons aldrig skulle göra.

Lägg då till den erfarenhet som vi skaffat genom att hantera instrument och tillbehör under en lång tid så kan kunder världen över känna sig trygga att göra affärer med en etablerad aktör.

Kolla gärna hemsidan www.oscarguitars.se och se om du hittar något du gillar!

Och berätta gärna för en gitarrkompis var de ska vända sig för att få hjälp så är vi dig evigt tacksam!

/Big O

Categories: Information