Om Oscar Guitars

Oscar Guitars är idag Sveriges största gitarrbutik med fokus på vintage- och begagnade stränginstrument, pedaler och förstärkare. I butiken finns en ständigt varierande utställning av stränginstrument från alla tidsåldrar och tillverkare, vissa kallar det för ett museum där allt är till salu. Butiken bygger på en vision som började på heltid 1997 och idag, 25 år senare, är vi en av de mest kända vintagegitarrbutikerna i Norra Europa.

Om du vill sälja din utrustning så hör du enkelt av dig till Oscar Björklund för en värdering, antingen på plats i butiken, hemma hos dig eller via mail (går ofta fortast).

Vårt showroom på Roslagsgatan 7 i Stockholm är väl värt ett besök för alla musiker, men ta gärna med vänner & familj, här finns gott om ögongodis och vi bjuder gärna på historier om de instrument vi har inne!

Vi representerar de märken vi gillar, och har ett nära samarbete med flera av världens mest erkända tillverkare av kvalitetsinstrument. Kolla alltid med oss först om du letar efter något unikt, vi hjälper dig gärna! Vi kan ta hem varor från alla svenska leverantörer, och hjälper ofta skolor och studios med utrustning.

Butiken ägs och drivs sedan 2018 av familjen Björklund och är en av få helt fristående butiker i Sverige.

Men hur började det, och var kommer intresset ifrån?

Oscars historia

"Uppvuxen i Mora, Dalarna. Började spela fiol (klassiskt och folkmusik) vid 5 års ålder, spelade stråkkvartett och framträdde med bla Freskkvartetten, blev inspirerad av lokala fiolbyggare som tex Allan Nilsson i Våmhus som restaurerade och förbättrade ljudet i min fiol genom att ta av locket och hyvla bort trä för att öka vibrationerna. Fick även inspiration från Hellzephyr Musik i Orsa där Per och Pelle tog emot mig som prao under högstadietiden, och jag för första gången fick uppleva en riktig musikaffär från insidan. Hann sedan praktisera lite hos dem under gitarrbyggarutbildningen. Efter fiolen kom gitarren, sedan sång, körer och irländsk folkmusik i gymnasiet. 
Hade samtidigt hårdrocksband från 12 års ålder, och arrangerade garagekonserter för grannskapet. Fick min första egna elgitarr vid 14 års ålder och började omgående läsa tidningar och böcker om gamla amerikanska gitarrer.
 Fick min första vintagegitarr, en Gibson SG från -74, i studentpresent, tydligt inspirerad av Tony Iommi i Black Sabbath. Alla hundratals gig på lokala restauranger och fester med det irländska folkmusikbandet The Pomeroys finansierade min första Marshall-rig. Har släppt 2 skivor på ett italienskt skivbolag med stonerrockbandet Twin Earth, 2000 och 2004.Hittade en instrumentbyggarskola på en studentmässa och flyttade till Norge i 4,5 år, 1997 till 2001. Lyckades ta en av två platser på den populära gitarrbyggarutbildningen, och gjorde praktik i Tyskland hos en känd gitarrbyggarfamilj, "Joachim Schneider & Söhne" där klassiska gitarrer byggdes till musiker över hela världen. Byggde 16 gitarrer under skoltiden och fick ta del av kunskap från gästlärare med många olika specialiteter från framförallt Tyskland och Norge.

Tog mitt tyska Gesällbrev som Gitarrbyggare 2001. Jobbade efter skoltiden på flera gitarrverkstäder i Oslo och Sarpsborg.Sökte under sista skolåret jobb på den vintagemarknaden i USA och fick först 6 veckor hos Toys From The Attic i White Plains, NY, ca 30 min norr om Manhattan. Blev året efter erbjuden fast tjänst som "Restauratör & Instrumenttekniker", flyttade dit och bodde kvar i 2 år 2001-2003, åkte på mässor längs hela östkusten varje månad och sålde och köpte gamla gitarrer, renoverade legendariska instrument bla flera originala D'Angelicos, 50-tals Gibson Les Paul Bursts,  Fender Blackguards och många custom color Fender Stratocasters från 60-talet, fick en grundlig utbildning av äldre kollegor och efter ytterligare studier av vintagedetaljer köpte de aldrig in något utan att rådfråga mig. Här tränades dagligen förmågan att se andra teknikers reparationer och ev förfalskningar. Kännedom om detaljer från olika årgångar värdesattes högt.
 Kända kunder under den här perioden inkluderar John Entwhistle från The Who, Jimmy Page från Led Zeppelin och Rod Stewart.På musikmässan i Frankfurt år 2000 träffade jag mina framtida affärspartners och ritade upp planerna för den gitarraffär som jag drömt om.
 Stor verkstad i stil med George Gruhns affär i Nashville, massor med fina akustiska gitarrer, stort utbud av vintageinstrument från alla årgångar, träinredning och trevlig atmosfär.
 Butiken byggdes medan jag var kvar i USA, men när jag flyttade hem 2003 kunde jag ta hand om butiken och forma den enligt amerikanska förlagor.
 Till en början hanterade vi bara akustiska instrument men 2007 köpte vi lokalen bredvid och slog ut väggen, samt kunde dubbla butiksytan till 400m2 och nu även få plats med elgitarrer och förstärkare.

7:e mars 2018 köptes tidigare delägare ut och Oscar Björklund tog över butiken som ensam ägare.

Hösten 2022 byter butiken namn från Jam Gitarrer till Oscar Guitars.För att inte tappa kontakten med mina amerikanska kontakter reser jag sedan 2003 flera gånger per år till USA på Guitar Safaris där vi hyr en stor bil och betar av några städer och delstater i jakt på fina begagnade instrument som vi kan ta med hem till butiken och restaurera till säljbart skick. Varje gång kommer vi hem med runt 50+ instrument, och när vi lastar av är intresset stort.
 Sedan hemflytten från USA 2003 har det hittills blivit en bra bit över 50 resor och jag har importerat tusentals instrument. Kontaktnätet ökar ständigt, och det som började som en passion har blivit en livsstil. En vacker dag kommer kanske boken med stories från alla resor, vilka upplevelser!

Som gitarrbyggare har jag en spännande historia; den kände gitarrbyggaren Jimmy D'Aquisto (som bla har samarbetat med Hagström på gitarrmodellen "Jimmy" på 60/70-talet) dog 1995 och lämnade bla efter sig en halvfärdig klassisk nylonsträngad gitarr som enligt hans logbok var en av 3 som han någonsin byggde. Annars är han mest känd för jazzgitarrer, sk archtops. Hans instrument värderas idag till 40-100000 dollar, dvs 250-650000 kronor.
 Granlocket var färdigt med ribbor och signatur daterat 4/6/83, dvs 6e april 1983.
 Sargerna var böjda. Resten av materialet låg i en hög och var inte påbörjat; hals, greppbräda, baksida.
 Jag fick det hedersfyllda uppdraget av min förra arbetsgivare Mario Campa på Toys From The Attic att färdigställa detta instrument enligt konstens alla regler, och följde mått från den enda kända nylonsträngade som DÁquisto färdigställt. Efter mycket research och jobb kunde jag slutligen överräcka jag gitarren till Mario i New York oktober 2009. En försiktig värdering av denna gitarr uppgår till 15000 dollar, ca 100000 kronor, kanske mer."